Πόσο σημαντικό είναι το κάλιο για τον οργανισμό ;

Κάλιο : Ο σύμμαχος της υγείας

Το κάλιο είναι ένα συστατικό άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάλιο, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο :

  • στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς
  • στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των μυών
  • και στην γενικότερη ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού

(!!!) : Το κάλιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας ! Η ημερήσια κατανάλωση καλίου πρέπει να είναι περίπου στα 4.700 mg ! Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αυτή την απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ποσότητα καλίου, εκδηλώνονται σημαντικές παρενέργειες όπως ζαλάδα, αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης, κράμπες, εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, αδυναμία, σύγχυση, έλλειψη ενέργειας και αίσθημα ναυτίας.potassium-raspberry-ketone-greece

Το κάλιο δυστυχώς έρχεται σε δεύτερη μοίρα αρκετά συχνά, λόγω της υπερβολικής λήψης νατρίου από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά ! Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας να προσέχουμε την διατροφή μας και να φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη καλίου σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση !

Τα οφέλη του καλίου στον οργανισμό

  • Το κάλιο προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Το κάλιο προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Το κάλιο προφυλάσσει τα αιμοφόρα αγγεία από την οξείδωση.
  • Το κάλιο προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση.

Σε ποιες τροφές μπορώ να βρω το κάλιο ;

1η τροφή : η μπανάνα

Η μπανάνα είναι ίσως η πιο γνωστή σε όλους πηγή καλίου. Κάθε μπανάνα αποδίδει περίπου 420 mg καλίου.

2η τροφή : η γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα, αν και όχι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή καλίου, αποδίδοντας περίπου 540 mg. Μάλιστα είναι ένα υλικό που μπορεί να παρασκευαστεί με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών, προσφέροντας έτσι ευρεία γευστική ποικιλία.

3η τροφή : το αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια ακόμα πηγή καλίου που αγνοούσαμε. Μισό μόνο αβοκάντο αποδίδει 480 mg καλίου περίπου. Το αβοκάντο μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε γευστικές σαλάτες, ευφάνταστες και πολύ υγιεινές.

4η τροφή : το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια τροφή που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι ένα εύκολο και ελαφρύ σνακ και μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρη την ημέρα ως ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα και ως πρωινό ή ως βραδινό γεύμα. Ένα γιαούρτι περιέχει περίπου 600 mg καλίου και είναι πολύ νόστιμο και ωφέλιμο για την υγεία.

5η τροφή : τα φασόλια (τα λευκά)

Τα φασόλια εκτός από τις πολύτιμες φυτικές διαιτητικές ίνες τους προσφέρουν και μια πολύ καλή ποσότητα καλίου στον οργανισμό. Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται περίπου στα 500 mg για μισή μόλις κούπα φασολιών.

6η τροφή : τα χόρτα από το παντζάρι

Και όμως !!! Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν ! Τα χόρτα από το παντζάρι που τόσο “σνομπάρουμε” είναι πάρα πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό. Επίσης αποτελούν και σημαντική πηγή καλίου αποδίδοντας περίπου 644 mg για μόλις μισή κούπα από χόρτα.

7η τροφή : τα δαμάσκηνα

Μισή κούπα από αυτόν τον όχι και τόσο συνηθισμένο χυμό μπορεί να προσφέρει 530 mg καλίου στον οργανισμό. Ο χυμός από δαμάσκηνα είναι μια νέα δροσερή και παράλληλα υγιεινή πρόταση για αυτό το καλοκαίρι !

8η τροφή : ο τόνος

Ο τόνος είναι ένα λιπαρό και σαρκώδες ψάρι που μπορεί να προσφέρει περίπου 500 mg καλίου για κάθε 80 με 85 γραμμάρια.

Uncategorized

Comments are closed.