Γιατί θέλω τόσο πολύ ένα ποτήρι κρασί μετά από την προπόνηση ;;;

Νόμιζα ότι όλα είναι υπό έλεγχο ! Τι φταίει ;

Ενώ θεωρείς ότι όλα έχουν μπει σε μια τάξη, έχεις ξεκινήσει συστηματικά τις προπονήσεις σου, τρως τα απαραίτητα γεύματα μέσα στην ημέρα με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες … αλλά πάντα κάτι λείπει.red-wine-raspberry-ketone-greece

Μετά από κάθε προπόνησή σου … έχεις ακατανίκητη όρεξη για αλκοόλ ! Πού οφείλεται και γιατίσυμαβίνει αυτό ; Υπάρχει λογική εξήγηση και συμβαινει γενικά ή μόνο σ’εμένα ;

Εάν το έχεις νιώσει … πραγματικά μη φοβάσαι ! Δεν είσαι ο μόνος ! Σε πολλούς συμβαίνει, μετά από την τακτική τους σωματική άσκηση να αποζητούν σαν τρελοί ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα ! Γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ ; Από πού πηγάζει και τι σημαίνει ;

Για την περίεργη αυτή εκδήλωση του σώματός μας για κατανάλωση αλκοόλ μετά την σωματική άσκηση … ευθύνεται αουσιαστικά ο εγκέφαλός μας !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τόσο η επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ όσο και η σωματική άσκηση … διεγείρουν το ίδιο σημείο στους νευρώνες του εγκεφάλου !

Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος, δημιουργεί την ίδια “ψευδαίσθηση επιβράβευσης”, όταν ασκείται το σώμα ή όταν νιώθει επιθυμία για αλκοόλ.

Περίεργο ;;; Και όμως αληθινό ! Ειδικοί ερευνητές πιθανολογούν πως αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει την ροπή των αθλητών γενικά, αλλά και των παλαίμαχων αθλητών ειδικότερα (και πολύ πιο έντονα) προς το ποτό (και προς τον αλκοολισμό) !

Η ΕΡΕΥΝΑ :

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και σε αυτή έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας από 18 έως και 85 ετών. Οι 150 αυτοί εθελοντές κλήθηκαν να καταγράφουν καθημερινά την φυσική τους δραστηριότητα αλλά και την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν.

Να σημειωθεί ότι η διάρκεια του πειράματος ήταν 21 ημέρες και όλα τα άτομα ακολουθούσαν την ίδια καθημερινή ρουτίνα καταγραφής των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων τους.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :

Οι ειδικοί διαπίστωσαν, πως όλα τα άτομα, έδειχαν μεγαλύτερη τάση προς το ποτό ειδικά τις ημέρες που ασκούνταν ! Μάλιστα, παρατήρησαν, πως τα άτομα που ασκούνταν για περισσότερη διάρκεια (και ειδικότερα ασκούνταν περισσότερο από ότι συνηθίζουν να ασκούνται), είχαν πολύ μεγαλύτερη ροπή προς το ποτό από όλα τα αυπόλοιπα άτομα.

Η ΑΙΤΙΑ :

Υπάρχει πραγματικά απάντηση σε κάτι τόσο φαινομενικά παράλογο ; Και όμως υπάρχει ! Την απάντηση στο περίεργο και πολύπλοκο αυτό ερώτημα έδωσε μετά από εκτενείς έρευνες το Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Οι ειδικοί μελέτησαν την αντίδραση του εγκεφάλου στα δύο αυτά τόσο διαφορετικά ερεθίσματα και κατέληξαν πως και τα δύο διεγείρουν το ίδιο κομμάτι του εγκεφάλου, το λεγόμενο “μεσομεταιχμιακό μονοπάτι”.

Τι είναι το “μεσομεταιχμιακό μονοπάτι” ;

Πρόκειται για ένα αυτόματο υποσυνείδητο σύστημα ανταμειβής του εγκεφάλου όταν πραγματοπειεί ζωοποιές λειτουργίες όπως αυτή της κατανάλωσης της τροφης, ή αυτή της σωματικής δραστηριότητας … ή ακόμα και αυτή της πολύ πιο ευχάριστης της σεξουαλικής πράξης (της αναπαραγωγικής δηλαδή πράξης).

Το περίεργο αυτό σύστημα, κάθε φορά που ο οργανισμός πραγματοποιεί κάποια από αυτές τις τόσο σημαντικές για την επιβωσή του λειτουργίες, προωθεί την έκκριση ορμονών όπως αυτή της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης !

Η ορμόνη ντοπαμίνη και η ορμόνη σεροτονίνη έχουν την ονομασία “ορμόνες της ευτυχίας”, αφού είναι οι ορμόνες εκείνες που μας παρέχουν το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Τόσο η κατανάλωση αλκοόλ όσο και η σωματική άσκηση προκαλούν στον οργανισμό το ίδιο αίσθημα χαράς και ικανοποίησης !

Uncategorized , ,

Comments are closed.