Νέα έρευνα καταρρίπτει όλα όσα ξέραμε για την κατάθλιψη …

Η κατάθλιψη είναι “γονιδιακή κληρονομιά” … και όχι επιλογή !

Η κατάθλιψη αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητών στις μέρες μας, πρωτίστως επειδή αποτελεί και κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το “τέρας” της κατάθλιψης και βασικό λόγο που ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνει συνεχώς είναι η αγχωτική ζωή και η πολύ απαιτητική καθημερινότητα.katathlipsi-raspberry-ketone-greece

Μετά, λοιπόν, από πολλά χρόνια μελέτης και ανάλυσης της νόσου της κατάθλιψης, οι ειδικοί ερευνητές οδηγήθηκαν σε ένα νέο και σοκαριστικό συμπέρασμα … Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ, ΕΝΩ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΝΑ Ι ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ !

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ; Ενώ παλαιότερα οι ειδικοί θεωρούσαν πως μικρές εγκεφαλικές βλάβες θα μπορούσαν να είναι ο λόγος εμφάνισης της κατάθλιψης σε ένα άτομο, πλέον προσανατολίζουν τις έρευνές τους αλλού.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Molecular Psychiatry” και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από έρευνα σε 9.000 διαφορετικά δείγματα, μόλις τα 1.728 από αυτά αποδείχτηκε πως είχαν όντως εγκεφαλική βλάβη (και συγκεκριμένα συρρίκνωση του ιππόκαμπου του εγκεφάλου), ενώ τα 7.199 ήταν εντελώς υγιή !

Ο εγκέφαλος, ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή …

Ο ιππόκαμπος είναι εκείνη η μικρή περιοχή (αλλά πολύ σημαντική !) του εγκεφάλου στον έσω κροταφικό λοβό του, που ευθύνεται :

  • για τη δημιουργία αναμνήσεων
  • για την μακροπρόθεσμη μνήμη μας
  • για την ικανότητα προσανατολισμού

Ο ιππόκαμπος χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια, τα οποία επίσης βρίσκονται ένα σε κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Εσωτερικά του ιππόκαμπου υπάρχει η αμυγδαλή, η οποία και έχει συνδεθεί στο παρελθόν από όλους τους επιστήμονες με την κατάθλιψη !

Τι ισχύει όμως τελικά για την κατάθλιψη ;

Ποια η σχέση της αμυγδαλής ειδικά και του εγκεφάλου γενικά με την νόσο της κατάθλιψης ;

Τι δείχνουν οι νέες έρευνες ;

Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν αλληλένδετα την κατάθλιψη με την αμυγδαλή του εγκεφάλου, επειδή η αμυγδαλή είχε άμεση σχέση με την συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη που προαναφέραμε, τα δείγματα είναι σαφέστατα … η κατάθλιψη δεν σχετίζεται με εγκεφαλικές βλάβες ή με τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου ! Άρα … τι συμβαίνει πραγματικά ;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, πάσχουν και από σημαντικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή πίστη στις ικανότητές τους, αλλά και χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειριστούν την καθημερινότητα.

Φταίει ο εγκέφαλος για τη δυσκολία αυτή διαχείρισης της καθημερινότητας αυτών των ατόμων ;

Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία ή είναι μια επίκτητη κατάσταση ;

Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη και γιατί ;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δυσκολία εναρμόνισης του ατόμου με το περιβάλλον του είναι το κλειδί για να αρχίσουμε να καταννοούμε τη φύση της “κατάθλιψης”. Το άτομο τείνει να νιώθει απομονωμένο (ακόμα και αν περιστοιχίζεται από ανθρώπους) και ανίκανο να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Μάλιστα, συνήθως τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, τείνουν να στεναχωριούνται με το παρελθόν και να αγωνιούν και να φοβούνται για το μέλλον !

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ : Πρόκειται λοιπόν για τη θέαση του ίδιου του εαυτού τους, των ανθρώπων που τους περιβάλλουν αλλά και της ίδιας της ζωής μέσα από ένα πρίσμα απαισιοδοξίας, αβεβαιότητας, ανικανότητας, ανασφάλειας, φόβου, λύπης και αρνητικών σκέψεων ! Οι αρνητικές αυτές σκέψεις ολοένα και πληθαίνουν, ολοένα και κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους, ώσπου γίνονται τρόπος ζωής !

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Οι έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη συνεχίζονται, αλλά είτε πρόκειται για γονιδιακή διαταραχή είτε για επίκτητη ασθένεια, η κατάθλιψη, παραμένει ένα πρόβλημα της σημαρινής κοινωνίας που ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπιστεί ! Ο τρόπος να προλάβουμε ή να διαχειριστούμε την κατάθλιψη είναι … αλλάζοντας τη ζωή μας ! Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ !

Uncategorized ,

Comments are closed.