Έλαιο Canola : Καλό ή κακό τελικά για την καρδιά ;

Τι είναι το λάδι από Canola ;

Το λάδι από Canola προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Canola. Οι σπόροι αυτοί συλλέγονται και στην συνέχεια συνθλίβονται παράγοντας αυτό το εξαιρετικό λάδι. Ένας σπόρος Canola αποτελείται περίπου κατά το 45 % από λάδι !canola-oil-raspberry-ketone-greece

(!!!) : Τα λίπη είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή του κάθε ανθρώπου και δεν πρέπει να απουσιάζουν ποτέ … ακόμα και κατά την διεξαγωγή μιας διατροφής ή μιας δίαιτας !

Το σώμα μας ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνει καλά λιπαρά ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να διατηρεί την υγεία του. Τα λιπαρά όμως που μπορούμε να επιλέξουμε για την διατροφή μας διαφέρουν τόσο σε ποιότητα όσο και σε ωφέλιμη για τον οργανισμό δράση, πράγμα το οποίο μπερδεύει πολύ συχνά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην ξέρει τελικά τι να επιλέξει.

(!!!) : Μια πολύ υγιεινή πρόταση λίπους (όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες) είναι το λάδι από Canola, που είναι πολύ πλούσιο σε ακόρεστα λίπη και πιο συγκεκριμένα σε Ω – 3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα !

Ιστορική αναδρομή …

Στην αρχή, το λάδι από Canola, ήταν ένα έλαιο με καθαρά βιομηχανική χρήση. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως ήταν πολύ φθηνό, αλλά και στο ότι δεν ήταν βρώσιμο.

(!!!) : Το λάδι από Canola περιείχε αρχικά 2 ουσίες, την ουσία erucic acid (που μπορούσε να επιφέρει καρδιακή ανακοπή σε άτομο που θα το έτρωγε) και την ουσία glucosinolates (που έδινε στο λάδι μια πολύ δυσάρεστη και πικρή γεύση).

Στην πορεία, κάποιοι επιστήμονες από τον Καναδά, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να κάνουν το λάδι από Canola βρώσιμο … και τελικά τα κατάφεραν ! Με ειδικές τεχνικές, κατάφεραν να αποσπάσουν τους σπόρους εκείνους που έδιναν στο λάδι αυτή την άσχημη γεύση αλλά και που το έκαναν επικίνδυνο για την υγεία.

Είναι το λάδι από Canola υγιεινό … ή μήπως όχι ;;;

1η άποψη : ΝΑΙ !

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το λάδι αυτό είναι εξαιρετικά υγιεινό και πιο συγκεκριμένα είναι πολύ ωφέλιμο για την καρδιά και τη λειτουργία της.

(!!!) : Μάλιστα, σύμφωνα με αυτούς τους επιστήμονες, το λάδι από Canola, είναι πολύ πιο υγιεινό από ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο μαγειρικό λάδι !

(!!!) : Το λάδι από Canola περιέχει μισή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από το ελαιόλαδο ή από το σογιέλαιο !

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) εξέδωσε ανακοίνωση για το λάδι από Canola, αναφέροντας πως η χρήση ελαίου από Canola αντί των κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

(!!!) : Το λάδι από Canola έχει ήπια γεύση και ελαφριά υφή. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και για τον λόγο αυτό, εκτός από ωμό σε σαλάτες, μπορεί να χρησιμοποιείται και για τηγάνισμα ή για ψήσιμο.

2η άποψη : ΟΧΙ !

Το λάδι από Canola παρασκευάζεται μετά από ειδική επεξεργασία με μεθόδους αντίθετες με τη φύση. Κατά την επεξεργασία αυτή που υπόκειται το έλαιο ώστε να γίνει κατάλληλο προς βρώση, δημιουργούνται σε αυτό μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων για την υγεία trans λιπαρών οξέων, υποστηρίζει μια άλλη ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε διεξαχθεί στις ΗΠΑ στο λάδι από Canola που κυκλοφορούσε στο εμπόριο και που υπήρχε στα ράφια των σουπερμάρκετ, το 0.56 % στο 4.2 % των λιπαρών του οξέων, ήταν trans λιπαρά ΤΟΞΙΚΑ για τον οργανισμό !

Uncategorized

Comments are closed.