Τα συν και τα πλην των πιο γνωστών διαιτητικών προγραμμάτων… !!!

Είναι δεδομένο ότι κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του λειτουργίες επομένως χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να έχουμε τα ιδανικά αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε κατηγορία διατροφικών προγραμμάτων έχει τα θετικά και τα αρνητικά του…Negatives_positives-raspberry-greece

Θερμιδικές δίαιτες

Οι δίαιτες της συγκεκριμένης κατηγορίας επικεντρώνονται στον υπολογισμό των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως και έχουν ως συνήθη στόχο αυτές να μην ξεπερνούν τις 1200-1400 περίπου. Όντας ολιγοθερμιδικές, έχουν άμεσα αλλά πολλές φορές και παροδικά αποτελέσματα.

Προσοχή: Η μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο η διατροφή να παραμένει ισορροπημένη έτσι ώστε να μειώνεται το λίπος μας και όχι η μυϊκή μας μάζα! Κρίνεται απαραίτητο λοιπόν να εστιάζουμε και στην ποιότητα του φαγητού μας ακριβώς όπως και στην ποσότητα.

( !!! ) : Κάθε πλάνο διατροφής είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύεται από κάποιο είδος φυσικής άσκησης προκειμένου να έχουμε τα ιδανικά αποτελέσματα!!!

Πρωτεϊνικές δίαιτες

Πρόκειται για άλλη μια ομάδα διαιτητικού προγράμματος η οποία όπως μαρτυρά και η ονομασία της, εστιάζει στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Αυτές οι δίαιτες στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τον μεταβολισμό προκειμένου να επιτευχθεί η απώλεια των περιττών κιλών. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σ’ αυτή την ομάδα διατροφικών προγραμμάτων είναι να αυξηθούν υπερβολικά οι πρωτεΐνες και μάλιστα εις βάρος των θρεπτικών συστατικών.

Προσοχή : Οι υπερβολικά αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι πιθανό να βλάψουν τα νεφρά και το συκώτι. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή στο να μην αποκλείονται απ’ την διατροφή μας τα φρούτα έτσι ώστε να μην στερούμαστε των απαραίτητων βιταμινών!

Δίαιτες γλυκαιμικού δείκτη

Ακολουθώντας κάποια δίαιτα που ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία και οι οποίες κατατάσσουν τις τροφές ανάλογα με το ποσοστό που περιέχουν σε γλυκαιμικό δείκτη (χαμηλού-μεσαίου και υψηλού) στόχος είναι να ελεγχθεί η ινσουλίνη που παράγεται στο σώμα μας και η οποία ευθύνεται για τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται οι θερμίδες.

Προσοχή: Με τον παραπάνω τρόπο επιτυγχάνεται η ρύθμιση του σακχάρου αλλά δεν εγγυάται και η μείωση του βάρους. Παρ’ όλα αυτά ο οργανισμός δεν απειλείται.

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση την ισορροπία, την ποικιλία και το μέτρο. Κυριότερος στόχος της είναι η υγεία του οργανισμού και ο θωρακισμός του μέσω των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνει. Περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα και υγιεινά λίπη ενώ συμπεριλαμβάνει τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης ( κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια) και τους ωφέλιμους υδατάνθρακες ( καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ‘’απαγορεύει’’ κανένα τρόφιμο αλλά συνιστά την ελάττωση αυτών που δεν είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά.

Uncategorized

Comments are closed.