Κατανοώντας τη δράση των κετονών

Οι κετόνες, το εξαιρετικά πολύτιμο συστατικό που βρίσκουμε μόνο στα κόκκινα σμέουρα, μπορεί να δώσει μας δώσει τις μοναδικές του ιδιότητες, εάν καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε την ύπαρξη και τη δράση τους.

 Τι είναι όμως οι κετόνες ;

raspberry-ketones-κετόνες-σμέουρωνΤα κετονικά σώματα, όπως ονομάζονται, είναι τα τελικά προϊόντα του σώματός μας από τη διαδικασία του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων. Το συκώτι μας αναλαμβάνει δράση και διασπά τα λιπαρά οξέα που καταναλώνουμε μέσω των τροφών, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ειδικά όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας είναι χαμηλά, δηλαδή όταν είμαστε σε περίοδο νηστείας ή δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες ή μετά το γυμναστήριο.

Πρωτίστως το σώμα, προκειμένου να έχει την απαραίτητα ενέργεια, αναζητά τη γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα της γλυκόζης είναι χαμηλά, οδηγείται στην καύση των λιπαρών οξέων για να μπορέσει να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται.

Τα κετονικά σώματα, είναι λοιπόν τρεις υδατοδιαλυτές ενώσεις, το acetoacetate, το beta-hydroxybutyrate και το acetone. Οι δύο πρώτες μεταφέρονται με το συκώτι σε άλλους ιστούς με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ενώ η τρίτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε Acetyl- CoA και αποβάλλεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.

 Ο ανεξήγητος πόθος για γλυκά

Όπως προαναφέραμε, ο οργανισμός για να μπορέσει να βρει ενέργεια χρειάζεται τη γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα της γλυκόζης είναι σημαντικά χαμηλά αναγκάζεται να διασπάσει τα λιπαρά οξέα για να μπορέσει να βρει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται.

Παρ’όλα αυτά όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα λιπαρά οξέα (τα περισσότερα από αυτά) δεν είναι σε θέση να σπάσουν το «φράγμα» μεταξύ αίματος και εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του ακατανίκητου εκείνου συναισθήματος πόθου για οτιδήποτε γλυκό ή για υδατάνθρακες. Πρόκειται ουσιαστικά για το μήνυμα που στέλνει ο εγκέφαλος για άμεση ανάγκη γλυκόζης, δηλαδή για άμεση ανάγκη ενέργειας.

 Η διαφορά των κετονών

Κετόνες-τί ειναι οι κετόνεςΗ διαφορά με τις κετόνες είναι πως μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο την απαιτούμενη ενέργεια, ακόμα και όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι πως με τις κετόνες παρέχεται στο σώμα σας μια ενισχυμένη ποσότητα βιοδιαθέσιμων κετονικών σωμάτων. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται κέτωση, οδηγεί τον οργανισμό σας αντί για γλυκόζη να τροφοδοτείται με κετόνες και αντί για υδατάνθρακες να καίει λίπος.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν πλέον το λίπος για καύσιμη ύλη, αδυνατίζετε εύκολα και γρήγορα!

 

Comments are closed.